Hopp til hovedinnhold
Fisk er en viktig kilde til flerumettet fett, vitamin D, selen og jod.
Fisk er en viktig kilde til flerumettet fett, vitamin D, selen og jod.

Allergi eller intoleranse mot fisk og skalldyr

Allergi overfor fisk skyldes en reaksjon på et protein i fiskekjøttet. Oftest reageres det på fisk fra torskefamilien, mens andre typer fisk kan tolereres. Skalldyrallergi er hyppigere enn fiskeallergi.

Sist revidert:

QR
Del pasientinformasjon

Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon

https://nhi.no/sykdommer/allergi/matvareallergi-og-intoleranse-kostrad/fisk/ 

Fiskeallergi

Skalldyrsallergi

Pålegg

Middag

Alkoholholdige drikker

Ernæringsmessige konsekvenser

Vil du vite mer?

Kostråd

Sjekklister

Om matvareallergi og matvareintoleranse

Kilder

  • 2012 - Nyttig å vite om Fisk og skalldyr - NAAFs fakktaark
  • Opprinnelig utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet  i samarbeid med Statens næringsmiddeltilsyn, Norges Astma- og Allergiforbund og Folkehelsa, senere revidert.
  • Livsmedelverket. Allergi mot fisk, skaldjur och insekter. Siden sist gransket 01.03.2021. [url]https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/fisk-skaldjur-och-insekter[/url]