Yrkesdykkere
Sist revidert:
Sist revidert av:Lise Sørbø
- Utstedelse av helseattest for yrkesdykkere kan kun gjøres av godkjente petroleumsleger med obligatorisk dykkerlegeopplæring (grunnkurs) med bestått eksamen.
- For å bli godkjent som dykkerlege må vedkommende foruten å være godkjent petroleumslege også dokumentere kjennskap til de spesielle forhold og krav som gjelder ved arbeid under forhøyet omgivende trykk. Helsedirektoratet gir nærmere bestemmelser om dette kompetansekravet.
- Helsekravene er hjemlet i Forskrift om helsekrav for personer i arbeid på innretninger i petroleumsvirksomheten til havs
- Helsesertifiseringen består av egenerklæring, legeundersøkelse og helseattest (skjemaet er tilgjengelig på internett, på hjemmesidene til Statsforvaltaren i Rogaland).
- Her finner du listen over godkjente dykkerleger.
- Dykking er et yrke med stor risiko for ulykker.
- For informasjon om yrkesrisiko, se veiledning om dykker
- For å styrke sikkerheten for disse arbeidstakerne og bedre arbeidsvilkårene, skal Arbeidsmiljøloven gjelde for yrkesdykkere og loser.
- Dette innebærer at også dykkere som arbeider fra skip vil være omfattet, og at kamskjelldykking og lignende fangstvirksomhet får en tydelig forankring i arbeidsmiljøloven.
- Arbeidsgiver kan bare benytte dykker og personell på undervannsfarkost som har gyldig helseattest
- Hensikten med sertifiseringen er å fastslå følgende:
- Ingen kjente medisinske tilstander som begrenser evnen til å utføre arbeidet som dykker ( svømme, kommunikasjon, takle ansvaret og mentale evner)
- Ingen kjente medisinske tilstander som medføre risiko for sikkerhet for dykkeren eller dykkerlaget han/hun deltar i (f. eks. tap av bevissthet, orienteringsevne panikkanfall)
- Ingen kjente medisinske tilstander som kan bli verre som en effekt av dykking (f. eks. tilstander som disponerer for barotraumer)
- Ingen medisinske tilstander som disponerer dykkeren for dykker- eller yrkessykdommer
- Helsetilstander som diskvalifiserer for dykking:
- Helsesvikt som medfører plutselig tap av bevissthet, oppmerksomhet eller kognitiv yteevne (epilepsi, leilighetsanfall, ADHD, episodiske arytmier, migrene)
- Helsesvikt som medfører plutselig tap av fysisk yteevne (astma)
- Sykdommer og skader som omfatter kroppens luftfylte hulrom (ører, bihuler, lunger) og som derfor kan tenkes å påvirke evnen til trykkutligning av disse hulrommene (kronisk sinusitt, kronisk serøs otitt, KOLS)
- Bruk av medikamenter som nedsetter fysisk eller psykisk yteevne eller som maskerer eller forverrer symptomer på trykkfallssyke (sedativa, sterke analgetika, NSAID)
- Fedme (>30% kroppsfett)
- Astma, epilepsi, tidligere spontanpneumothorax og insulinkrevende diabetes er i utgangspunktet absolutte kontraindikasjoner. Se veileder for detalj
- Yrkesdykkere skal gjennomføre årlige helsesertifiseringer
- Se detaljer i veilederen
- Kopi av kjennelse sendes Høyskolen i Bergen, Dykkerutdanningen, Sertifikatregister, Boks 7030, 5020 Bergen.
- For offshoredykkere kan avslag på helseattest innklages til Statsforvaltaren i Rogaland.
- For innaskjærs dykkere finnes det ingen klageinstans.
- Lise Sørbø, spesialist i arbeidsmedisin, overlege i Arbeidstilsynet
- Merete Drevvatne Bugge, avdelingsoverlege, STAMI
Tidligere fagmedarbeidere
- Marit Skogstad, overlege, dr.med., STAMI
- Knut Jørgen Arntzen, bedriftslege, dr. med.