Hopp til hovedinnhold

Hotell og restaurantarbeidere

Sist revidert:
Sist revidert av:


Veiledningen omhandler arbeidsmiljøutfordringer innenfor hotell- og restaurantbransjen. Den kan være et hjelpemiddel ved risikovurdering av arbeidsplassen.

  • kokk
  • kjøkkenassistent
  • bartender
  • kelner / servitør
  • stuepike (har en rekke fellestrekk med renholder)
  • resepsjonist

  • Bakere og deres spesielle arbeidsmiljø blir ikke omtalt i denne oversikten
  • Lav gjennomsnittsalder
  • Høy kvinneandel
  • Stor andel ufaglærte
  • En del minoritetsspråklige
  • Arbeid i helger og på kveldstid
  • støy (kjøkken, diskotek)
  • ensidig gjentagende arbeid
  • tunge løft (servitører, kjøkken, renhold)
  • statisk belastning
  • mye stående arbeid (kjøkken, resepsjon)
  • lange gangavstander (renhold, servitører)
  • vått arbeid (kjøkken, renhold)
  • temperaturendringer (kjøkken - kjøl/frys)
  • skader (brann/kutt) (kjøkken)
  • stekeos (kjøkken)
  • rengjøringsmidler (kjøkken, renhold)
  • smitterisiko
  • allergener
  • skift-/nattarbeid
  • høyt arbeidstempo
  • lav lønn / innsatsbasert avlønning (tips)
  • liten grad av egenkontroll over arbeidsmengde og tempo
  • "kunden har alltid rett"
  • konsekvenser av rusmiddelbruk blant gjester
  • vold og trusler
  • seksuell trakassering
  • kommunikasjonsproblemer pga språk og utdanningsnivå
  • ustabilt arbeidsmiljø pga. høy turnover samt endel innleid arbeidskraft i travle perioder
  • lav tilhørighet
  • En dansk studie av hotell- og restaurantansatte fant at disse hadde høyere forekomst av sykehusinnleggelse på grunn av de fleste sykdomsgrupper enn den arbeidende befolkning forøvrig. Hotell- og restaurantansatte hadde også høyere forekomst av skader, både i hode, over- og underekstremiteter 1
    • Kokker og kjøkkenassistenter opplever stor belastning på armer og hender, og har en økt risiko for carpal tunnel syndrom og tendinitter
    • Servitører har økt forekomst av tendinitter i hånd, arm og skulder 
    • Smerter i korsrygg og ben vil være vanlig hos alle med mye gående / stående arbeid
  • Rusmiddelmisbruk
    • Flere faktorer kan øke risikoen for rusmiddelmisbruk:
      • Arbeid på kveld / natt
      • Høyt tempo
      • Lett tilgang på alkohol
  • Støyskade
    • Tinnitus og hørselstap er økt i undersøkelser av ansatte i diskotek og barer
    • I kjøkken kan impulsstøy være et problem
  • Hudplager
  • Luftveislidelser
    • Astma og kols kan forverres av stekeos
    • Rengjøringsspray og kjemikalier kan gi luftveisplager
  • Kreftsykdom
    • 2 store norske kohortstudier (en med mannlige og en med kvinnelige servitører) har undersøkt forekomst av kreft ved hjelp av kobling opp mot kreftregisteret.  2 3
      • Blant servitører av begge kjønn ser forekomsten av lungecancer ut til å være signifikant større enn forventet (ca dobbelt så hyppig)
      • Hos mannlige servitører var i tillegg kreft i tunge, munn, pharynx, larynx, øsofagus og lever signifikant hyppigere enn forventet
      • Røykevaner og alkoholinntak er viktige faktorer ved disse krefttypene
      • Funnene er bekreftet i senere nordiske studier, og servitører ser ut til å være yrkesgruppen med den høyeste forekomst av kreft generelt
  • Hjerte- og karsykdom
    • Hjerte- og karsykdom forekommer hyppigere blant ansatte i hotell- og restaurantbransjen sammenlignet med gjennomsnittet av alle yrkesgrupper. Dette gjelder flere yrker og mange av disse har til felles at de ansatte jobber skiftarbeid

Muskel-/skjelettlidelser 

  • Det er ikke pålegg om helseovervåkning av hotell- og restaurantansatte.
  • En vurdering av om ansatte skal følges opp med helsesamtaler i grupper eller på individbasis må basere seg på en risikovurdering av arbeidsplassen

 

  • FAFO utarbeidet i 2014 en rapport om arbeidsforhold i utelivsbransjen, basert på intervjuer med arbeidsgivere og arbeidstakere.  4
  • Støydempende tiltak
  • Optimalisering av turnus og skiftordning kan minske mulige helseskadelige effekter av skiftarbeid
  • Vurdering av inneklima og ventilasjon bør være en prioritert oppgave både ved kjøkken og oppholdssteder for publikum
    • Hotell og restaurant var tidligere av de få arbeidsplasser hvor ansatte kunne ha problemer med å unngå passiv røyking. Dette har bedret seg betydelig etter innskjerping av tobakksskadelovens § 25 (Røykeloven) i 2004.
  • Tiltak og aktiv holdning i forhold til arbeidsplasser med høy andel røykere kan være et satsningsområde
  • Vurdering av rengjøringsmidler og rengjøringsmetoder er et sentralt område for å unngå arbeidsrelaterte plager
  1. Hannertz H, Tüchsen F, Kristensen TS. Hospitalizations among employees in the Danish hotel and restaurant industry. Eur J Public Health 2002; 12: 192-7. PubMed  
  2. Kjærheim K, Andersen A. Incidence of cancer among male waiters and cooks: two Norwegian cohorts. Cancer Causes & Control 1993; 4: 419-26.
  3. Kjærheim K, Andersen A. Cancer incidence among waitresses in Norway. Cancer Causes & Control 1994; 5: 31-7.
  4. Trygstad SC, Andersen RK, Hagen IM, Nergaard K, Nicolaisen H, Steen JR. Arbeidsforhold i utelivsbransjen. Fafo, 2014. www.fafo.no  
  • Merete Drevvatne Bugge, avd. overlege, STAMI
  • etter innspill fra deltakere på Januarkurset 2022
  • Knut Jørgen Arntzen, bedriftslege