Hva er glykemisk indeks?
Glykemisk indeks måler hvor raskt, og hvor mye, en matvare øker blodsukkeret. Dette er et verktøy der målet er at det skal bli lettere for pasienter med diabetes å regulere blodsukkeret.
Av: Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist revidert:
Del pasientinformasjon
Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon
https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diabetes-generelt/glykemisk-indeks/Høy glykemisk indeks over tid kan føre til overvekt
Balanser måltidet
Matvarer med lav glykemisk indeks
Matvarer med middels og høy glykemisk indeks
Tilberedning påvirker glykemisk indeks
Glykemisk belastning
Bruk skjønn
En del av en sunn livsstil
Kilder
Referanser
- University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
- Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
- American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
- American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
- Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
- WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
- Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com