Hopp til hovedinnhold
Glykemisk indeks (GI) er tall som sier noe om hvor raskt kroppen omdanner karbohydrater i mat til glukose.
Glykemisk indeks (GI) er tall som sier noe om hvor raskt kroppen omdanner karbohydrater i mat til glukose.

Hva er glykemisk indeks?

Glykemisk indeks måler hvor raskt, og hvor mye, en matvare øker blodsukkeret. Dette er et verktøy der målet er at det skal bli lettere for pasienter med diabetes å regulere blodsukkeret.

Av: Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist revidert:

QR
Del pasientinformasjon

Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon

https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diabetes-generelt/glykemisk-indeks/ 

Høy glykemisk indeks over tid kan føre til overvekt

Balanser måltidet

Matvarer med lav glykemisk indeks

Matvarer med middels og høy glykemisk indeks

Tilberedning påvirker glykemisk indeks

Glykemisk belastning

Bruk skjønn

En del av en sunn livsstil

Kilder

Referanser

  1. University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com  
  2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org  
  3. American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org  
  4. American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org  
  5. Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org  
  6. WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com  
  7. Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com