Hopp til hovedinnhold

Mat for hjertet

Et hjertevennlig kosthold er rikt på plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett og grove kornprodukter.  Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidede kjøttvarer bør man spise mindre av.

Av: Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist revidert:


Spis sunt og variert

Trenger kolesterol

HDL og LDL

Sunt fett

Begrens mettet fett

Transfett

Dobler risikoen

Begrens saltinntaket

Mer grønnsaker, frukt og fisk

Kilder

 

Referanser

  1. Helsedirektoratet: Nasjonale retningslinjer: Forebygging av hjerte- og karsykdom www.helsedirektoratet.no  
  2. Helsedirektoratets kostråd www.helsedirektoratet.no  
  3. CDC: Preventing heart disease: Healthy living habits www.cdc.gov  
  4. CDC: Heart disease behavior www.cdc.gov  
  5. The American Heart Association: Diet and lifestyle recommandations www.heart.org  
  6. Mayo Clinic: Heart healthy diet: 8 steps to prevent heart disease www.mayoclinic.org  
  7. Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. . Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med 2006; 354: 1601-13. www.nejm.org