Matinfeksjon og matforgiftning
Kraftige matinfeksjoner skyldes som regel mat bedervet med bakterier, eventuelt som har produsert giftstoffer.
Sist revidert:
Del pasientinformasjon
Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon
https://nhi.no/forstehjelp/munn-og-fordoyelse/matinfeksjon-og-matforgiftning/Hva er det?
Førstehjelp
Vil du vite mer?
Kilder
Referanser
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Matforgiftninger. Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor.
- Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
- Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
- American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
- Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
- Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed
- Mattilsynet. 2017 årsrapport. www.mattilsynet.no