Hopp til hovedinnhold

Alkohol og hjerte- og karsykdom

Jevnlig inntak av alkohol i moderate mengder kan ha en gunstig effekt på risikoen for hjerte- og karsykdom. Spesielt har rødvin blitt trukket fram som et mulig "sunt" innslag i kosten. Balansen mellom gunstige og uheldige virkninger kan imidlertid være hårfin.

Sist revidert:

QR
Del pasientinformasjon

Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon

https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/kost-trening-og-hjerte/alkohol-og-hjerte-og-karsykdom/ 

Forebygger alkohol hjerte- og karsykdom?

Hva er det i alkoholen som kan være gunstig?

Alkoholen har også skadelige virkninger

Flere alkoholikere?

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Klatsky AL, Friedman GD, Siegelaub AB. Alcohol consumption before myocardial infarction. Results from the Kaiser-Permanente epidemiologic study of myocardial infarction. Ann Intern Med1974;81:294-301. doi:10.7326/0003-4819-81-3-294 DOI  
  2. Bell S, Daskalopoulou M, Rapsomaniki E, et al. Association between clinically recorded alcohol consumption and initial presentation of 12 cardiovascular diseases: population based cohort study using linked health records. BMJ 2017;256:j909. PubMed  
  3. Mukamal K, Lazo M. Alcohol and cardiovascular disease. BMJ 2017;356:j1340. doi:10.1136/bmj.j1340 DOI