Alkohol og hjerte- og karsykdom
Jevnlig inntak av alkohol i moderate mengder kan ha en gunstig effekt på risikoen for hjerte- og karsykdom. Spesielt har rødvin blitt trukket fram som et mulig "sunt" innslag i kosten. Balansen mellom gunstige og uheldige virkninger kan imidlertid være hårfin.
Sist revidert:
Del pasientinformasjon
Den ligger åpent tilgjengelig på NHI.no sammen annen relevant informasjon
https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/kost-trening-og-hjerte/alkohol-og-hjerte-og-karsykdom/Forebygger alkohol hjerte- og karsykdom?
Hva er det i alkoholen som kan være gunstig?
Alkoholen har også skadelige virkninger
Flere alkoholikere?
Vil du vite mer?
Kilder
Referanser
- Klatsky AL, Friedman GD, Siegelaub AB. Alcohol consumption before myocardial infarction. Results from the Kaiser-Permanente epidemiologic study of myocardial infarction. Ann Intern Med1974;81:294-301. doi:10.7326/0003-4819-81-3-294 DOI
- Bell S, Daskalopoulou M, Rapsomaniki E, et al. Association between clinically recorded alcohol consumption and initial presentation of 12 cardiovascular diseases: population based cohort study using linked health records. BMJ 2017;256:j909. PubMed
- Mukamal K, Lazo M. Alcohol and cardiovascular disease. BMJ 2017;356:j1340. doi:10.1136/bmj.j1340 DOI