Matforgiftninger
Sist revidert:
Sist revidert av:Terje Johannessen
Definisjon:
Næringsmiddelbåren sykdom som skyldes bakteriell eller toksin forurensning av matvarer, eller med parasitter, virus eller kjemikalier
Forekomst:
Matforgiftning er en ganske vanlig tilstand
Symptomer:
Er kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og ev. feber
Funn:
Vanligvis er det få kliniske funn
Diagnostikk:
Undersøkelser er vanligvis ikke nødvendige, ev. avføringsprøve for å isolere infeksiøs agens
Behandling:
De fleste tilfellene er selvbegrensende og trenger ikke behandling utover anbefaling om å drikke rikelig
- Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
- Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
- American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
- Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
- Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed
- Terje Johannessen, professor i allmennmedisin, Trondheim
Tidligere fagmedarbeidere
- Bjørg Viggen, overlege, Gastroenterologisk seksjon, Medisinsk avdeling, Regionsykehuset i Trondheim