Viktige oppdateringer
Covid-behandling
Artikkel: COVID-19Fra 20.11.2023 er Covid-19 ikke lenger på listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer. Det betyr at det ikke lenger er fritak for egenandel i forbindelse med diagnostikk, behandling og oppfølging av tilstanden. Behandling med Paxlovid for å redusere risikoen for alvorlig koronasykdom hos personer med høy risiko for alvorlig forløp, vil fortsatt være tilgjengelig gratis frem til 1. april 2025
Akutt mellomørebetennelse
Artikkel: Mellomørebetennelse, akuttTilleggsindikasjoner for antibiotika: dobbelsidig mellomørebetennelse hos barn under 2 år, og hos voksne ved diagnosetidspunktet. Kontroll etter 8 uker med otoskopi anbefales for alle barn, i tillegg tympanogram eller hørselstest hos barn som er under skolealder.
Denguefeber
Artikkel: DenguefeberDet er nå registrert en vaksine mot denguefeber (Qdenga) som er angitt å gi beskyttelse (ca. 80%) mot alle fire serotypene. Levende, svekket vaksine som er godkjent fra 4 års alder. Mest aktuell for personer som skal reise til endemisk område, og som har hatt denguefeber tidligere. To doser gis med 3 mnd intervall. Varighet av effekt er enda ukjent.
Enurese
Artikkel: EnureseBehandles med grundig informasjon, dagbokføring og oppfølging. Ved vedvarende plager desmopressin, alarm eller kombinasjon av disse. Inkontinens på dagtid forsøkes behandlet med faste dotider i første omgang. Diabetes og urinveisinfeksjon utelukkes med urin strimmelundersøkelse, ikke ta unødvendig blodprøve.
Behandling av gravide
Artikkel: BarnemarkVanquin, opprinnelig førstevalg ved behandling av gravide, ble avregistrert i 2022. Mebendazol kan brukes av gravide, men vurder ev. om medikamentell behandling kan avventes til 2. trimester med hygieniske tiltak primært. Hos gravide med påvist barnemark i familien, uten selv å ha påvist barnemark, foreslås behandling med hygieniske tiltak. Les mer under terapi.
Metakromatisk leukodystrofi
Artikkel: Metakromatisk leukodystrofiBeslutningsforum sa i juni 2023 ja til at barn med metakromatisk leukodystrofi kan få tilbud om genterapien Libmeldy etter visse kriterier
Revidert veileder
Artikkel: Allergen immunterapiPraktisk veileder i allergen immunterapi (tidligere kalt allergivaksinasjon) foreligger nå i 3. og betydelig utvidet utgave. Dokumentet er revidert i tråd med den nye veilederen.
Medfødt hørselstap
Artikkel: Usher syndrom26.07.23: Alle med medfødt hørselstap anbefales genetisk utredning for Usher syndrom
Midje-høyde-ratio
Artikkel: Overvekt og fedmeMidje-høyde-ratio over 0,5 (bukfedme) er assosiert med økt kardiovaskulær risiko. Nyttig tilleggsinformasjon ved KMI<35. Også oppdatert avsnitt om medikamentell behandling og lenke til samvalgsverktøy på Helsenorge.
Parkinsons sykdom
Artikkel: Parkinsons sykdom (PS)Endringer i behandlingen av Parkinsons sykdom basert på norske anbefalinger. Levodopa er nå førstevalg både for yngre og eldre pasienter.
Ressurser ved antibiotikamangel
Artikkel: StreptokokkhalsinfeksjonAntibiotikasenteret for primærmedisin/ASP har opprettet en side med nyttig informasjon og ressurser som omhandler antibiotikamangel i primærhelsetjenesten. I tillegg har Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn en egen side om legemiddelmangel. Se lenker og info under avsnitt Terapi - Ved antibiotikamangel.
Diabetes-risiko
Artikkel: Diabetes type 2Risikokalkulatoren på diabetesforbundets hjemmesider er validert og funnet å være upålitelig. Den er derfor fjernet. Det anbefales å bruke kunnskapen om de kjente risikofaktorene og klinisk skjønn for å diagnostisere diabetes type 2 i tidlig fase.
Nytt nasjonalt forløp barnevern
Artikkel: BarneverntjenestenLagt til informasjon om og lenker til nytt nasjonalt pasientforløp for barnevern. Forløpet skal bidra til at barn i barnevernet blir kartlagt og utredet slik at de sikres nødvendig helsehjelp når de har behov for det, i kombinasjon med riktig tiltak fra barnevernet
Forebygging av long-covid
Artikkel: Covid-19, senfølgerDet er dokumentasjon for at to vaksinedoser før smitte reduserer risiko for senfølger etter covid-19. Behandling med nirmatrelvir (inngår i Paxlovid) innen 5 dager etter smitte er også assosiert med redusert risiko.
Tyroksinbehandling
Artikkel: Hypotyreose i svangerskapVed kjent hypotyreose: Øk tyroksindosen under svangerskap. Ved nyoppstått hypotyreose under svangerskap, start behandling og henvise til endokrinolog. Liberal holdning til tyroksinbehandling av subklinisk hypotyreose i svangerskap. Ikke bruk T3-preparater til gravide! Velregulert hypotyreose i svangerskap medfører ikke økt risiko for komplikasjoner!
Forebygging av nyrestein
Artikkel: Steinsykdom i urinveieneTiazider har vært den forebyggende standardbehandlingen av kalsiumholdige nyresteiner. En ny studie sår tvil om denne behandlingen har noen effekt.
Dysuri hos kvinner
Artikkel: Dysuri hos kvinnerKorrigerte verdier for validiteten til urinstrimmelundersøkelse - er lavere enn tidligere angitt.
Vaksineråd TBE
Artikkel: Skogflåttencefalitt-vaksineTBE-vaksine anbefales til barn og voksne som ofte blir bitt av flått langs kysten i områdene: - Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden fra og med Flekkefjord til og med Drammen - Østkysten av Oslofjorden fra og med Vestby til svenskegrensen Vaksinering bør starte på ettervinteren - i god tid før flåttsesongen som begynner i april.
Tverrfaglig utredning av covid-19 senfølger
Artikkel: Covid-19, senfølgerLagt til info om tverrfaglig poliklinisk utredning ved regional senfølgeklinikk ved komplekse og sammensatte plager og betydelig redusert livskvalitet i mer enn 12 uker etter symptomdebut. Se under Når henvise.
Behandlingsmål
Artikkel: HypotyreoseBehandlingsmål ved tyroksinbehandling av autoimmun hypotyreose er å holde TSH i referanseområdet og pasienten klinisk eutyeot. Noen pasienter har det best med TSH i nedre halvdel av referanseområdet. Hos eldre kan TSH rundt øvre referansegrense være adekvat.
HPV-test tilbys alle kvinner fra 25 år i livmorhalsprogrammet
Artikkel: LivmorhalsprøveAlle kvinner fra 25 år og oppover vil fra 2023 få tilbud om HPV-test hvert femte år i livmorhalsprogrammet. Innføringen er allerede gjort for kvinner i alderen 34 - 69 år. Fra 1. januar 2023 vil endringen også gjelde kvinner mellom 30 - 33 år, og fra 1. juli 2023 for kvinner mellom 25 - 29 år.
Kliniske beslutningsgrenser
Artikkel: FolatmangelDet anbefales bruk av kliniske beslutningsgrenser i stedet for referanseverdier ved tolkning av prøvesvar. WHO anbefaler en aksjonsgrense for folatmangel på < 10 nmol/L. Hos kvinner i fertil alder bør konsentrasjonen av serum folat være > 25,5 nmol/l for å forebygge misdannelser hos fosteret
Capsaicin ved hemoroider
Artikkel: HemoroiderCapsaicin krem finnes kun i styrken 0,075% i Norge. I denne konsentrasjonen er det vist at midlet gir betydelige bivirkninger i form av en brennende følelse ved påføring rundt endetarmen. Det frarådes derfor å bruke dette midlet ved analkløe og hemoroider.
Capsaicin ved analkløe
Artikkel: AnalkløeDet markedsførte preparatet i Norge (Capsina) er vist å gi betydelige bivirkninger i form av en brennende følelse ved påføring perianalt. Forklaringen er at preparatet har en langt høyere konsentrasjon enn det som er tolererbart ved slik bruk. Det frarådes derfor å bruke Capsine ved denne indikasjonen.
Nytt behandlingskonsept
Artikkel: Langvarige smerter, ikke-medikamentell behandlingArtikkelen omtaler et nytt konsept for ikke-medikamentell behandling av langvarige smerter. Behandlingskonseptet kan brukes både alene eller i kombinasjon med legemidler eller annen behandling.
Behandling av Covid-19
Artikkel: COVID-19Helsedirektoratet anbefaler nå at Paxlovid (nirmaltrevir/ritonavir) bør vurderes for voksne med positiv test for SARS-Cov-2 og høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Lenke til beslutningsstøtte fra SKIL i kapittelet Terapi/Generelt om behandlingen.
Afrikansk trypanosomiasis
Artikkel: Afrikansk sovesykeEn enkeltdose med det perorale legemidlet acoziborol ser ut til å kunne helbrede over 95% av de med sykdommen - noe som vil dramatisk endre behandlingen av sykdommen.
Graviditetsforbyggende program ved bruk av isotretinoin.
Artikkel: AkneIsotretinoin er svært teratogent og må ikke brukes under graviditet. Det er derfor utarbeidet et graviditetsforebyggende program for fertile kvinner. Blant annet skal kvinnen følges opp med månedlige graviditetstester og bruke sikker prevensjon. Se instruksjonsveiledning og opplæringsmateriell i Felleskatalogen.
Postcommotiosymptomer
Artikkel: Hjernerystelse, senfølgerSkiftet benevnelse på fenomenet fra postconcussionsyndrom til postcommotiosymptomer. Større redaksjonelle endringer.
Postcommotiosymptomer
Artikkel: Hodeskader og hjernerystelseLagt til en ny seksjon som beskriver komplikasjonen postcommotiosymptomer.